Hyppää sisältöön

Artikkeli

EMG Blogi: Traditional -jousen matkasta EMG2023 kilpailuun

21.10.2022

Tekstin kirjoittaja: Harri Verho, Pirkanmaan Jousimetsästäjät RY

Ostin ensimmäisen jouseni vuonna 2008, jousi oli metsästykseen tarkoitettu taljajousi. Etsiessäni mahdollisuutta oppia jousiammuntaa löysin Tampereen Jousiampujat (TJA) ja heidän harjoituspaikkansa Osmonkalliolta. TJA on omistautunut tauluammuntaan, joten minäkin varustin jouseni tauluammuntavarustein ja aloin harjoitella 18m ja 70m ammuntaa käyden myös kilpailuissa. Ensimmäiset kansalliset mestaruuskilpailut olivatkin minulle valtaisa kokemus ja astuessani viivalle tunsinkin jonkinlaista tutinaa jaloissani.

Kilpailuiden kautta tutustuin uusiin kanssaharrastajiin ja minut houkuteltiin mukaan uusiin ammuntalajeihin kuten maastojousiammuntaan. Sain oppia vanhoilta konkareilta kuten Marko Järvenpäältä, Anne Laurilalta ja Jari Haavistolta, jotka ovat kokeneita konkareita maastojousiammunnassa, myös kansainvälisissä kilpailuissa. Maastoammunnan haasteet viehättivät, etenkin kun samalla pääsi sekä ulos että luontoon. Siteet maastoammuntaan kasvoivat kun löysin Pirkanmaan Jousimetsästäjät (PJM, joka oli juuri saanut hallintaansa Laiskonvuoren alueen johon oli tarkoitus rakentaa seuralle oma 3D -maastorata. Kun seuran kokouksessa kysyttiin vapaaehtoista ratamestariksi – otin pestin vastaan.

Aikani täytti toisaalta sekä kilpaileminen World Archeryn (WA) alaisissa kilpailuissa että 3D- jousiammunta. Seurakaverini ampuivat sekä taljoilla että pitkäjousilla joten minäkin hankin itselleni ensimmäisen pitkäjousen, jolla sitten myös kilpailin sekä maastossa että 3D -radoilla. Vaikka tärkeimpänä motiivina oli päästä ulos ja luontoon sekä yksin että seurakavereideni kanssa myös kilpaileminen viehätti. Joskus kiersin rataa yksikseni ampuen nuolen tai kaksi per rasti, toisinaan pysähdyin hankalan maalin kohdalle harjoitellen siihen ampumista kunnes tuntui siltä että pääsin rastiin ”sisälle”.

Muutama vuosi sitten näin ensimmäistä kertaa kilpailussa minulle uuden aseluokan – Instinctiven. Meni jonkin aikaa ja hankin itselleni ensimmäisen Instinctive -jousen joka oli Borderin Covert Hunter. Aloin opiskella nk. läppävetoisten jousien ammuntatyyliä syvemmin ja hurahdin täysin ampumaan Instinctivellä sekä maastossa että tauluammuntakilpailuissa. Koska olin samaan aikaan sekä liiton hallituksessa ja maastolajivastaavana että kilpailin sekä tauluammuntaa että maastokilpailuja, alkoi ajankäyttö olemaan ongelma, joten päätin luopua liiton tehtävistä. Tehtyäni päätöksen tuli tarjolle EMG 2023 kilpailuiden maasto-osuuden kilpailupäällikön rooli PJM:ssä. Tästä tehtävästä en pystynyt kieltäytymään, joten päätin sittenkin jatkaa aktiivisessa seuratoiminnassa vielä ainakin vuoden. 

Keväällä 2022 aloimme suunnitella radan rakentamista Sasiin jossa on nykyinen PJM:n 3D -maastorata ja saimme suunniteltua ”Kettukivi” -radan jossa ammuttiin kesällä 2022 testikilpailu, Hällämaasto 2022. Syynä kilpailun järjestämiseen oli kerätä oppia seurallemme maastojousiammuntakilpailuiden järjestämisestä. Kilpailuiden jälkeen keräsimme myös palautetta kilpailijoilta, mukana oli muutama konkari kuten Järvenpään Marko ja Ahjokiven Pasi joilla on valtaisia kokemus maastojousiammunnan  kansainvälisistä kilpailuista. Samaan aikaan aloitin kirjoittamaan EMG2023 kilpailuita varten jousiammunnan Sports Guidea ja huomasin että aselajeina mukana oli vain neljä World Archeryn viidestä aselajista. Poissa oli oma nykyinen aselajini eli Instinctive – nykyiseltä nimeltään Traditional.

Keskustelin asiasta teknisen delegaattimme Niko Ylipelkosen kanssa ja samalla kun huomioimme suomalaisen jousiammunnan erityispiirteitä kuten camo -väristen välineiden käytön, otimme mukaan myös poissaolevan aselajin. Lähetimme päivitetyn Sports Guiden ensin WA:lle hyväksyttäväksi joka antoi ohjeeseen muutaman selventävän huomautuksen mutta hyväksyi mukaan sekä maastoväriset välineet että Traditional jousen. Kun tämän jälkeen Sports Guide lähetettiin IMGA:lle lopulliseen hyväksyntään oli tuskaista odottaa vastausta, miettien että ovatko tekemämme muutokset hyväksyttävissä myös heille.

Nyt myös IMGA:n hyväksyntä on tullut ja ensi vuonna EMG 2023 kilpailuissa nähdään ensimmäistä kertaa kaikki WA:n viisi aselajia sekä maastojousiammunnassa että tauluammussa. Meille kilpailun järjestäjille uuden aselajin mukaanottaminen ei tuo pahemmin lisää työtä – tärkeintä onkin että aselajin mukaanotto tarjoaa kaikille kilpailijoille tasapuolisen mahdollisuuden osallistua kilpailuun omassa aselajissaan.

Tällä hetkellä olemme rakentamassa toista maastorataa jolle on annettu nimi ”Patamontut”. Uskomme että olemme saaneet molemmista radoista sopivan haastavia ensi vuotta varten, työtä meillä on edessämme mutta olemme aikataulussa ja työt edistyvät. Vuoden 2023 kesäkuussa olemme valmiita vastaanottamaan kilpailijat Tampereelle ja tarjoamaan heille mahdollisuuden astua tolpalle ensimmäistä kertaa EMG kilpailussa täällä pohjolassa.

Jousiammunnan pioneeri Harri Verho tuo EMG2023-tapahtumaan mukaan uuden jousiluokan: Traditional-jousen.  (C) Eva Sjöström

© European Masters Games 2023. Suunnittelu ja toteutus Mainostoimisto AATE