Artikkeli
Ratamelonta – yksi fyysisesti raskaimmista kestävyyslajeista
05.12.2022
Kaukajärven Soutu- ja Melontastadion toimii ratamelonnan kilpailupaikkana. Kaukajärvi on yksi Tampereen 160 järvestä. Järvi on 3,2 kilometriä pitkä, 950 metriä leveä ja sen pinta-ala on 143 hehtaaria. Kaukajärven keskisyvyys on 12 metriä ja sen keskellä on 22-metrinen syvänne. Rannat ovat jyrkkiä erityisesti järven eteläpuolella. Kaukajärvestä tekee ainutlaatuisen se, että järvi on lähdepohjainen ja kirkasvetinen.
EMG23 ratamelonnan järjestelyistä vastaa yhteistyössä Pirkka-Melojat ry sekä Tampereen Vihuri ry. Melontaa on Tampereen seudulla harrastettu yli 70 vuotta. Järjestävät melontaseurat on perustettu 1940-luvulla. Soutu- ja melontastadion on rakennettu Kaukajärvelle 70-luvun alkupuolella. Se on yksi maailman parhaista luonnon luomista radoista. Soutajille on stadionilla kuusi rataa ja melojille yhdeksän. Radan pituus on 2000 metriä. Harjoitteluolosuhteet ovat yleensä hyvät, sillä järvi on melko suojaisa. Tapahtuman aikana kilpaillaan ratamelonnan eri matkoilla yksiköiden, kaksikoiden ja nelikköjen lähdöissä.
Stadionin rata- ja ajanottolaitteet sekä muut rakenteet ovat tasoltaan kansainvälisiin arvokilpailuihin soveltuvia. Uusimpana panostuksena ovat automaattiset lähtötelineet, jotka mahdollistavat laadukkaan kisajärjestämisen. Kaukajärvellä on järjestetty useita arvokisoja. Ratamelonnan MM-kisat järjestettiin siellä vuonna 1983 ja soudun MM-kilpailut 1995.
Ratamelonta on yksi fyysisesti raskaimmista kestävyyslajeista, jossa veden kulkuvastus asettaa suuret vaatimukset ylävartalon kestävyys- ja voimaominaisuuksille. Laji vaatii kovaa ympärivuotista harjoittelua, voimakestävyyttä, nopeutta, aerobista ja anaerobista kestävyyttä sekä hyvää koordinaatio- ja tasapainokykyä.
Toivotamme kaikki ratamelojat tervetulleiksi Kaukajärven Soutu- ja Melontastadionille, nähdään ensi kesänä Tampereella!